Försäljning & andrahandsuthyrning

Försäljning av bostadslägenhet och Policy för andrahandsuthyrning

Om Du tänker överlåta eller sälja lägenheten så finns det ett antal saker som Du måste beakta: 

• Du skall upplysa köparen om eventuella fel i lägenheten. Om föreningen planerar att vidta åtgärder som kan ha betydande inverkan på månadsavgiften ska Du informera om detta. Köparen har skyldighet att undersöka lägenhetens skick. 

• Kontakta alltid styrelsen i god tid (minst 3 veckor) före beräknad tidpunkt för försäljningen. 

• En överlåtelse av en bostadsrätt sker alltid i skriftlig form. Säljaren och köparen ska fylla i överlåtelseavtalet i tre exemplar (ett till säljare, köpare och bostadsrättsföreningens styrelse. Ett avtal ska lämnas till bostadsrättsföreningens styrelse. Köparen ska samtidigt lämna sina fullständiga kontaktuppgifter och information om vad det ska stå på entétavlan. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift efter beslut av styrelsen (se föreningens stadgar). Skicka även ett undertecknat exemplar av köpeavtalet till styrelsen så snart som möjligt. Detta måste undertecknas av samtliga säljare/köpare. Styrelsen ska även få information om lån och panträtter samt säljarens nya adress. Saknas någon information kommer ärendet skickas tillbaka för komplettering. Observera även att styrelsen inte kommer att fatta något beslut om överlåtelse om någon handling saknas.

• Alla bostadsrättsinnehavare måste alltså vara medlem i sin bostadsrättsförening. Det betyder att en eventuell köpare måste ansöka om medlemskap. Man bör därför komma i håg att det är fullt möjligt för föreningen (genom sin styrelse) att vägra medlemskap för din köpare om den har legitima skäl för det. Observera att inflyttning inte får ske förrän medlemsansökan har godkänts. För dig som säljare kan det innebära stora problem om din köpare har flyttat in och han/hon sedan inte godkänns som medlem! Det är viktigt att köparen/köparna har bestämt sig hur de ska äga lägenheten innan den slutgiltiga överlåtelsen sker. 

• Föreningen tar ut en pantsättningsavgift efter beslut av styrelsen (se föreningens stadgar) Avgiften får högst vara en procent av prisbasbeloppet.

• Lämna skriftlig ansökan om utträde ur föreningen till styrelsen. 

För ytterligare information kontakta styrelsen.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrätterna har en pdf som heter “Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand”, ska vi inte bara lägga upp den? + följande utdrag ur de aktuella stadgarna “En bostadsrättshavare får som huvudregel upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Styrelsen skall genast underrättas om en upplåtelse i andra hand. Avgift för andrahandsuthyrning utgår i enlighet med föreningens stadgar.”

I 9§ stadgarna står det att vi tar ut en avgift för upplåtelse efter beslut av styrelsen. För att slippa binda upp oss vid “fn så här mycket” och sedan blir skrivningen obsolet är det bättre att hålla det vagt också får man gå in i stadgarna som finns på hemsidan. Och styrelsen kan fatta beslut om avgift (högst 10% av PB) i samband med upplåtelsen i andra hand och sedan ber vi Akevo att lägga in den avgiften antingen års- eller månadsvis på berörd bostadsrättsinnehavares faktura för årsavgift?

47 §

En bostadsrättshavare får upplåta hela sin lägenhet i andra hand endast om styrelsen ger sitt samtycke. Samtycke behövs dock inte,

  1. om en bostadsrätt har förvärvats vid exekutiv försäljning eller tvångsförsäljning av en juridisk person som hade panträtt i bostadsrätten och som inte antagits till medlem i föreningen , eller
  2. om lägenheten är avsedd för permanentboende och bostadsrätten till lägenheten innehas av en kommun eller ett landsting.

Styrelsen skall genast underrättas om en upplåtelse enligt andra stycket.

Vägrar styrelsen att ge sitt samtycke till en andrahandupplåtelse, får bostadsrättshavaren ändå upplåta hela sin lägenhet i andra hand, om han under viss tid inte har tillfälle att använda lägenheten och hyresnämnden lämnar tillstånd till upplåtelsen. Sådant tillstånd skall lämnas, om bostadsrättshavaren har beaktansvärda skäl för upplåtelsen och föreningen inte har befogad anledning att vägra samtycke. Ett tillstånd kan begränsas till en viss tid och förenas med villkor.